Finlands 606 historia

Några fixpunkter ur 606-klassens historia i Finland
Sammanställt av Heffe Eriksson fram till 2005. Ny input från 2005 och framåt tas tacksamt emot!

1996 H-båten tacklar av på Åland. 606 beskådas i Stockholm. Tomas Skålén kommer till Mariehamn i februari och informerar om 606. Tomas Skålén och Björn Österberg kommer över med varsin båt. Båtarna provseglas av ÅSSare i Västra hamnen. Den svenska 606-formen flyttas till Åland.
1997 Nio båtar byggs av Baltic Produkter (Bengt Granholm) för åländska beställare, en båt till Helsingfors för Dieter Aminoff, NJK. Finlands 606-förbund grundas den 23 maj 1997. Förbundets verksamhet är i sin linda. Mätning och registrering sköts av Svenska 606-förbundet.
1998 Förbundets stadgar godkänns av föreningsregistret den 20 januari. En båt till byggs för Åland. Ett årsmöte hålls och en verksamhetsplan fastslås. Till ordförande för 1998 väljs Brage Jansson. Som teknisk expert inträder Tom Borenius. En första ansökan görs att få ordna ett Finskt Mästerskap. Förbundets logotyp tas fram.
1999 En båt till byggs för Åland. En 606:a visas på Båt 99 utställningen i Helsingfors. En representant för Åbo (Timo Telkola) väljs in i styrelsen. En representant för Helsingfors (Andy Nyström) är formellt med i styrelsen. Den första kappseglingen i Åbo ordnas. Sex båtar byggs för Sjökrigsskolan på Sveaborg, för militär-NM i segling.
2000 Två båtar till byggs för Åland. Åboborna köper två begagnade båtar från Sverige. Fyra båtar byggs för Burn-Out Citys seglarskola på Brändö i Helsingfors. En båt byggs för Kenneth Artzén i Ekenäs. FM-pokalen doneras av Marita Rundberg genom ÅSS. Finlands 606-förbund godkänns som klassförbund av Finlands Seglarförbund. Båtarna registreras med finska segelnummer, börjande från FIN 1. De första FM-seglingarna hålls. Förbundets första hemsida öppnas.
2001 Sju båtar görs färdiga hos TPS i Åbo av halvfabrikat köpta från Åland. 606 ställs ut på Balticmässan i Mariehamn. 1 båt säljs till Åland. Åboborna deltar i NM-regattan i Mariehamn.
2002 De åländska blickarna riktas mot fastlandet. Jan Mattsson tar över som Helsingforsrepresentant i styrelsen. Fem båtar byggs för Esboägare. Några begagnade tas in från Sverige. 2 båtar byggs till Åland, 1 till Åbo, en till Helsingfors. Första regattan i Helsingforsområdet hålls. Den första rankingserien körs. Förbundet köper en digital båtvåg. Första privata 606:an på BS importeras på hösten från Sverige.
2003 Två båtar byggs till Åbo, en till Burn-Out City. Äldre svenska båtar importeras av NJK:s Patrick Andersson till klubbkamrater. Klassens FM-regler revideras av 606-förbundet. FM-reglerna godkänns av Finlands Seglarförbund.
2004 Tre nya båtar byggs för Helsingforsägare, två till Åland. Fler begagnade båtar tas in från Sverige. 606-klassen är med i Helsingforsregattan. Ordförandeskapet övergår från Åland till fastlandet. Klassens webbsida flyttas från Åland till fastlandet. Jouni Suoranta tar över som Åbos representant i styrelsen. Den nordiska 606-tidningen börjar utkomma. 606-dekalen utkommer. Ranking-poängsystemet förnyas. Rankingpokalen doneras.
2005 Klassen växer i Helsingforsregionen. 606:an ställs ut på Båtmässan i Helsingfors. Två båtar byggs till Åland, en till Helsingfors. Klassen är med i Cottonfield Cup och Hangöregattan. 606-klädesplagg tas fram och marknadsförs.
2006
2007 Båt nummer 72 registreras i Finland. Jonas Slotte blir ny ordförande i förbundet. Ny hemsida byggs upp i ett nytt verktyg.
2008 Fyra stycken nya 606 levereras till Rauman Purjehdusseura ry och Två nya båtar byggs till Åland. Merenkävijät köper två begagnade 606or. Tillverkaren av 606 öppnar en hemsida.

Förbundsordförande
1997 Tom Björkman, ÅSS
1998-2003 Brage Jansson, ÅSS
2004-2006 Henry Ericsson, BS
2007- Jonas Slotte, NJK
Finska Mästerskapet i 606:
2000 ÅSS, Mariehamn Conny Kjellberg – Christer Olsson, USS
2001 TPS, Åbo Henrik Lundberg – Christian Johansson, ÅSS
2002 ÅSS, Mariehamn Henrik Lundberg – Christian Johansson, ÅSS
2003 BS, Helsingfors Sami Tamminen – Erkki Heinonen, HSS
2004 ÅSS, Mariehamn Henrik Lundberg – Christian Johansson, ÅSS
2005 TPS, Åbo Daniel Mattsson – Johan Nyström, ÅSS
2006 SBS, Borgå Daniel Mattsson – Johan Nyström, ÅSS
2007 NJK, Helsingfors Daniel Mattsson – Johan Nyström, ÅSS
Finlands 606-förbunds Ranking:
2002 Henrik Lundberg – Christian Johansson, ÅSS
2003 Daniel Mattson – Johan Nyström, ÅSS
2004 Johnny Winqvist – Pepi Westermarck, NJK
2005 Matias Dahlman – Anders Johnson, ÅSS

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s