SISTA SLAGET AVGJORDE 606-FM

Finalen i 606-FM blev en riktig nagelbitare. Rutinerade ringräven Henrik Lundberg lyckades i den avslutande seglingen på slutmetrarna knipa den fjärde plats som han behövde för att ta hand om mästerskapet. – Det fixade sig med en enda poängs marginal, myste en nöjd Henti, med fyra andraplatser och ingen etta i bagaget. I de mojnande vindarna på sista kryssen hade Thomas Hallberg & Micko Karlsson gått upp i ledningen, och kunde ha knipit mästerskapet. Men de slog en aning för tidigt vid kryssbojen, svenska Wilda gick förbi, och därmed ramlade Tumppi & Micko till tvåa. Ledande PAF-duon droppade med två åttondeplatser ner till tredje plats. – Svaga starter, små marginaler, sånt är det i segling, tyckte Daniel Mattsson efteråt.

Trippelseger till Åland, alltså. De hotande svenskarna halkade utanför prispallen till fjärde och femte plats. – Vi hade inte riktigt flyt i dag, funderade Pelle Nihlmark från Stockholm. När man väl ramlat ner i mittfältet är hopplöst att ta sig upp ur det, tyckte han. Men med landsmän även på åttonde och nionde plats kunde Pelle som tidigare klassordförande vara helt nöjd med den blågula insatsen. Bästa fastlandsseglare var Georg Tallberg & Pasi Palmu från NJK på en inte oäven elfte plats. – Vi är lika snabba som förut, men ålänningarna har blivit ännu snabbare, filosoferade Tusse Tallberg. Av Raumoborna drog Jesse Kylänpää det längsta strået med en 22ra plats.

Som helhet var regattan lyckad. Seglingarna flöt bra framåt med en liten men kunnig stab. Det var hög mysfaktor och låg stressfaktor. Ålands Segelsällskap rodde hem arrangemanget med all heder, tyckte de gästande seglarna. RESULTAT >>

Henry Clayhills Ericsson, press, 606 förbundet, 0500-433580

MERA VIND GYNNADE BIFFIGA KILLAR

Inget burka-förbud rådde på Möckelöfjärden då 606-FM fortsatte. I den tilltagande vinden gällde det att burka för fullt, dvs. att hänga maximalt ut över kanten för att räta upp båten. Biffiga grabbar som Björn Lager och Thomas Hallberg utnyttjade läget till att klättra i resultatförteckningen. Av dagssegrarna gick två till Sverige genom Pelle Nihlmark och Björn Lager, och en till Åland genom Henrik Johansson.

Ledande Team PAF lyckades hålla undan i täten, men med inte helt perfekta dagsresultatet 4-3-7 kröp konkurrenterna närmare. Då sex seglingar var avklarade, fick man stryka sitt sämsta resultat. Som gubbar ur lådan steg Henti Lundberg då upp till tredje, och Mathias Dahlman upp till femte plats. Tvåan Pelle Nihlmark och sexan Conny Kjellberg vill också ha ett ord med i laget då medaljerna delas ut på söndag. Det är upplagt för en tajt fajt på söndagen.

Dagens överraskare nummer ett var unga Dick Harju-Jeanty, som tog en fin tredje plats i dagens första segling, med sin gast Erika Lindholm. – Vi har båda seglat varsin Laser, berättade den pigga Ålandsduon. Men vi hoppar gärna in i 606-klasssen då det bjuds på större regatta. Som nyfikna nybörjare uppskattar Dick och Erika chansen att fajtas med 606-klassens garvade ringrävar. Dicks och Erikas båt Lady Jane med Rasta-färger i spinnakern ligger nu på en god 16de plats totalt.

Dagens överraskare nummer två var familjeteamet Aalto från Raumo. – Vi startade perfekt i andra seglingen och rundade på en fin tredjeplats vid första märket, berättade Ossi Aalto förnöjt. Med brorsan Pekka och farsan Eetu har han seglat 606 i tre år. Ossi vill tacka Seppo Ajanko för all hjälp med att reparera och trimma båten. I Raumo har 606:an etablerat sig tack vare Business Sail Cup, med vattenrelaterade sponsorer som Hollming och Oras.

Den tredje överraskaren var värdföreningens egen Henrik Johansson, som blixtrade till med en spik i dagens sista segling. – Även en blind höna hittar ibland ett korn, tyckte ”Heiben” anspråkslöst. – När det blåser är det bara för grabbarna att lägga upp fläsket i lovart, så löper det, replikerade familjens bättre hälft på direkten. Men systemplaneraren Henrik seglade klart systematiskt, och parerade analytiskt Pelle Nihlmarks och Thomas Hallbergs attacker.

Dagens olycksfågel var svenska båten Ankan, som fastnade på startfartyget och rev av ett stag. – Inget problem, tyckte skepparen Tor Jansson från Hjo, vår miljonlåda med wirestroppar är med på resan. Vi har redan fixat haveriet och tänker återta vår trettionde plats, bekräftade gasten Kennet Holmberg. Ett bra exempel på den positiva ”can-do spirit” som genomsyrar den sympatiska 606-klassen.

Henry Clayhills Ericsson, reporter, 606-FM i Mariehamn