TEAM PAF INLEDDE 606-FM SUVERÄNT

– Vi hade flyt idag, tyckte Daniel Mattsson, rorsman på åländska 606:an Team PAF. Det var dagens underdrift. Med gasten Johan Nyström radade han upp en serie i särklass: etta-etta-tvåa i det 50 båtar stronga fältet. – Ännu är det inte över, tyckte Mathias Dahlman, fjolårsmästaren som halkat ned till 14de plats med en 34de plats att räkna bort senare – kanske.

Vindarna på Möckelöfjärden var mystiska, tyckte de som klantat sig. – Klart som korvspad, nattens nordvästliga gradientvind mojnade som väntat, varpå vinden vred motsols mot söder då dagens solbris tog över. Det gällde att hålla sig på vänsterkant hela dagen. Enkelt, tyckte lokalfantomen Henti Lundberg, vars serie på två andraplatser stördes av en tjuvstart i dagens tredje segling.

De gästande svenskarna karpade tydligt upp sig under dagens lopp. Pelle Nihlmark och Anders Edblad seglade upp sig jämnt och stadigt under dagens lopp, med placeringarna 5-5-3. En annan nöjd vattusvensk var Conny Kjellberg från Uppsala, som spikade dagens sista segling efter en fin start vid pinnen. – Vi gick raka spåret ut på vänsterkant. Några finnar fegade ur då vattnet blev gult, men vi bara fortsatte. En och en halv meters djup ska räcka för en 606:a, menade Olle Jarstad, gast och
lots på Uppsalabåten, van kartläsare på den legendariska Ekolnfjärden.

Helsingforsflottiljen rosade inte direkt marknaden, förutom gästspelande America’s Cup-seglaren Tumppi Hallberg som shanghajats till rorsman på en åländsk båt, och tog en fin fjärde plats totalt. Bäst av de reguljära Hesaborna var OS-erfarna Tusse Tallberg, som kom in på elfte plats, medan klubbkompisen Tobbe Niemi sekonderade med en trettonde plats.

I den tillbakalutade 606-klassen seglar även ett antal tjejteam. Bäst av dem klarade sig ålänningarna Daniela Rönnberg och Pia Bengts på 35:te plats, med Brändödamerna Tori Mankki – Asta Salo – Nanne Homén i hälarna på 42:ra plats.

Regattan fortsätter med tre seglingar på lördag och två på söndag. Det är inte över förrän den tjocka damen sjungit, som det sägs.

Henry Clayhills Ericsson, reporter, 606-FM i Marieham

Gå till FM sidorna med resultat och bilder >>